Asta-messut

Asuntolainassa kaurapuurodieetti ei ole kenenkään tavoitteena

Uutinen  23.01.2023

Maailma ympärillä muuttuu, korot nousevat ja epävarmuus väreilee yhteiskunnassa, mutta asunnon ostohaaveet omissa ajatuksissasi eivät ota rauhoittuakseen. Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen kannustaa pitämään unelmista kiinni, sillä tässä tilanteessa on myös paljon hyvää. 

– Elämme mielenkiintoista aikaa, mutta ilmassa on edelleen paljon hyviä asioita. Asuntomarkkinatilanne on rauhallinen, joten asunnon ostopäätöksiä ei tarvitse tehdä paniikissa. Työllisyystilanne on vakaa eikä merkkejä talouden romahtamisesta ole näkyvissä.

Kun ajatus omasta asunnosta herää, kannattaa haaveiden toteuttaminen aloittaa myynti-ilmoitusten sijaan pankista.

– Realistinen rahoituskäsitys olisi hyvä olla jo olemassa ennen kuin asunnon etsinnän aloittaa toden teolla. Sitten kun unelmien koti löytyy, voi ostoon liittyviin käytännön asioihin ryhtyä nopeammin.

Lainaneuvotteluhetkeen saapuminen voi tuntua jännittävältä, mutta valmistautuminen ja omaan talouteen tutustuminen auttavat alkuun. Haverisen mukaan monella on liian optimistinen kuva omasta tilanteesta ja rahankäytöstä arjessa.

Hän neuvoo kirjaamaan parin kuukauden ajalta ylös, mihin kaikkeen rahaa kuluu ja arvioimaan, onko omassa taloudessa myös varaa laittaa jotain säästöön.

– Pankki ei arvostele, vaikka sinulta ei jäisi rahaa säästöön joka kuukausi. Meitä ei tarvitse miellyttää, vaan on hyvä, että lainan hakija on rehellinen ja hänellä on realistinen käsitys omasta taloudestaan.

Munkkilatina ymmärrettäväksi

Pankissa lainanhakijan arkea ajatellaan jatkumona ja lainan suuruutta sekä lainahoitoeriä mietitään aina tapauskohtaisesti.

– Lainahoitoerän tulee olla järkevän kokoinen, sillä kaurapuurodieetti ei ole kenenkään tavoitteena. Arjen kuluttamiseen liittyviin juttuihin tulee myös varata puskurisäästöjä, ettei kaikki raha kulu lainan lyhentämiseen.

Haverinen kuvailee pankin omaa ammattikieltä munkkilatinaksi, joka saattaa ensiasunnon ostajalle tuntua aluksi pelottavalta ja vaikeasti sisäistettävältä.

– Asuntolainan ottaminen on ihmisen arjessa iso päätös, mutta sitä ei pidä pelätä. On hyvä tulla pankkiin kertomaan omista haaveistaan ja kertoa rehellisesti, jos asiat ovat vaikeita etkä ymmärrä jotain. Meidän tehtävänämme on selventää ja löytää yhdessä paras ratkaisu.

Tutustu asuntolainasanaston yleisimpiin termeihin

viitekorko

Markkinakorko, joka määrää asiakkaan lainan kulloisenkin korkotason. Yleisin viitekorko on euribor 12kk, jolloin lainan korko muuttuu vuoden välein

marginaali

Pankin määrittelemä hinta, jonka se lisää viitekoron päälle. Marginaali on asiakaskohtainen ja se riippuu asiakkaan lainanhoito- ja maksukyvystä, asiakkuuden keskittämisestä ja omarahoituksen suuruudesta ja siitä, missä asunto sijaitsee.

omarahoitusosuus

Se osa asunnon hinnasta, jonka rahoitat omilla säästöilläsi. Suositus on, että omaa rahaa olisi käytettävissä 15 %.

vakuus

Omaisuus, joka on varattu pankille lainan maksun varmistamiseksi. Viime kädessä vakuusomaisuuden avulla laina saadaan maksettua pois.

Aito Säästöpankki Tampereen löydät Asta-messujen osastolta A 909.