Asta-messut

”Kotimme on myös jouluna kuin kesähuvila”

Uutinen  17.12.2021

Suuren suosion Instagramissa saavuttanut tanssija-koreografi Jari Saarelainen kertoo helmikuun Asta-messuilla siitä, miten hän hyödyntää tarinallisuutta ja koreografista ajatteluaan sisustaessaan 100-vuotiasta puuhuvilaansa. Saarelainen perusti Kotiografi-Instagram-tilinsä tammikuussa 2021. Nyt hänellä on jo yli 18 000 seuraajaa.

– Homma lähti aivan käsistä! En ole aikaisemmin ollut mikään sosiaalisen median taitaja, vaan olen opetellut vuoden aikana hirveästi. On jännittävää nähdä, minne tämä vielä vie, Saarelainen sanoo.

Sisustaminen on Saarelaiselle yksi ilmaisuntapa, Instagram taas kanava luoda ja olla luova.

– Kotona saan leikkiä juuri niin kuin itse haluan ja tehdä omannäköisiä juttuja, hän sanoo.

– Tosin jos saisin yksin päättää, kotimme sisustus olisi asteen verran hurjempi. Kun teemme puolisoni kanssa yhdessä päätökset, säilyy tasapaino. Asioiden pitää olla toimivia ja visuaalisesti kiinnostavia. Menisin välillä ojaankin, jos joku ei suodattaisi, kannattaako jotakin tehdä.

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy kuvissa

Kotiografissa näkyy vuoden rytmitys. Kesän kuvat painottuivat omakotitalon rehevään puutarhaan, mutta nyt aikaa vietetään sisällä.

– Luonnollinen muuttuminen riittäköön seuraajilleni. Yritän olla ottamatta sosiaalisesta mediasta paineita, etteivät seinien värit vaihdu vain sen vuoksi, Saarelainen sanoo.

Hän uskoo Instagram-suosionsa salaisuutena olevan vahvasti omaperäinen visuaalisuus, johon yhdistyvät henkilökohtaiset kirjoitukset.

– Kodissamme on perussiistiä koko ajan, mutta ei täälläkään aina näytä siltä kuin Instagramin kuvissa. Ei meillä petiä pedata päivittäin, mutta meillä on kauniit lakanat! Myös maljakko nostetaan näkyville silloin, kun otan kuvia. Se vähän kuuluu sosiaalisen median leikkiin, Saarelainen sanoo.

Kuusi on täynnä muistoja maailmanmatkoista

Korona-aika on muuttanut Saarelaisen ja hänen kiinteistönvälittäjänä toimivan puolisonsa jouluperinteitä.

– Ennen pandemiaa reissasimme pitkin poikin lämpimiä maita joulun ja uudenvuoden välillä. Silloin oli hyvä sauma töiden puolesta lähteä pidemmälle reissulle. Nyt on kuitenkin kiva laittaa joulua kotona. Täällä on ihan erilaista kuin palmun alla, kun on oikeasti kylmää ja jouluista, Saarelainen miettii.

Muovikuusi pystytettiin kotiin jo joulukuun alussa. Oksilla roikkuvat koristeet ovat muistoja maailmalta.

– Ostamme jokaiselta reissultamme tuliaiseksi jonkin kuusenkoristeen. Joulun aika konkretisoi, missä olemme käyneet, hän kertoo.

Yleensä Saarelainen on siivonnut kuusen ja joulun pois jo ennen reissuun lähtöä.

– Olen vähän kyllästymisherkkä ihminen. Saa nähdä, pysyykö kuusi tänä vuonna jouluun asti, hän nauraa.

Joulun aikaan talvi ja kevät kohtaavat

Viherkasvit viihtyvät hyvin valoisassa kodissa. Auringonvalo kulkee talon lävitse isojen ruutuikkunoiden lomasta. Saarelainen pitää joulua ennen kaikkea talven ja kevään kohtaamispisteenä. Puutalon jouluun eivät kuulu tummanpunaiset sävyt, vaan valkoinen ja pastellinen värimaailma.

– Kotimme on kuin kesähuvila, myös jouluna. Sinne ei helposti saa mausteista ja syvää väritystä aikaan, kun sisustuksessa on heleitä värejä ja paljon turkoosia. Kotimme valoisuus, joulukukat ja sipulikasvit tuovat keväistä fiilistä.

Jari Saarelainen näkee koreografin työssään ja sisustamisessa jotakin samaa, ja tästä hän kertoo lisää myös helmikuun Asta-messuilla.

– Sisustaminen on tapani rytmittää asioita kuin tanssi ja nähdä asiat visuaalisesti. Se on näkymättömän maailman näkyväksi tekemistä. Tyylissäni sisustaa näkyy tietty tarinallisuus: tietyillä esineillä ja väreillä on ainakin mielikuvissani jokin merkitys, hän avaa.

Saarelaisen kodissa onkin paljon esineitä, joihin liittyy jokin tarina tai muisto. Esimerkiksi olohuoneen seinällä oleva pelletaulu on tanssiteoksesta Sirkushevosen kuolema, joka oli Saarelaisen uralle käänteentekevä teos. Kukkajalusta on muisto tv-tuotannosta, jossa hän oli mukana.

Saarelainen on asunut puolisonsa kanssa nykyisessä sataneliöisessä kodissa viisi vuotta. Vastikään valmistui julkisivuremontti, ja kattokin tehtiin uusiksi alle vuoden sisään. Asta-messuilta hän hakee ideoita vuoden alussa tehtävään kylpyhuoneremonttiin.

– Se onkin ainoa huone, jota emme vielä ole remontoineet, Saarelainen kertoo.

Kiinnostuitko? Tule kuulemaan ja kysymään Asta-messuille Jari Saarelaisen tavasta sisustaa. Saarelainen nähdään E-hallin Koti-lavalla jokaisena messupäivänä, pe 4.2.2022 klo 12–12.40, la 5.2.2022 klo 11.45–12.25 sekä su 6.2.2022 klo 14–14.40.

Kuvat Jari Saarelainen / Kotiografi