Asta-messut

Lisää asumismukavuutta tulevaisuuden koteihin

Uutinen  28.12.2021

Miltä kuulostaisi, jos yhtä nappia painamalla saisi laskettua kodin lämpötilan, otettua halutut pistorasiat pois käytöstä, sammutettua valot ja tarkistettua, ettei hella ole enää päällä? Teknologiayritys ABB esittelee helmikuun Asta-messuilla tällaista kodinohjausjärjestelmää A-hallin ohjelmalavalla.

– Älykoti ajateltiin aikaisemmin vain rikkaiden saatavilla olevaksi luksukseksi. Nyt tällaisen järjestelmän hankkimiskynnys on madaltunut, ja kodinohjausjärjestelmiä asennetaan aivan tavallisiin omakotitaloihin. Järjestelmällä parannetaan ennen kaikkea asumismukavuutta, ABB:n tuotemarkkinointijohtaja Jami Sorsa kertoo.

Free@home-järjestelmään pääsee kiinni jo parilla tuhannella eurolla, mikä kattaa kodin perustoimintojen ohjaukset. Lopullinen kustannus muodostuu tehdyistä valinnoista eli kuinka monipuolinen ja kattava järjestelmä kohteeseen toteutetaan.

Kodinohjausjärjestelmällä tavoitellaan paitsi asumismukavuutta ja arjen luksusta myös parempaa energiatehokkuutta tulevaisuuden kodeissa. Järjestelmään voi myös yhdistää muiden valmistajien tuotteita. Jos esimerkiksi tulee palohälytys, voi ohjelmoida, että silloin valot syttyvät.

– Sillä voi ohjata kaikkea, mikä liittyy kodin sähköistykseen ja automaatioon: esimerkiksi kodin lämmitystä, jäähdytystä, valaistusta ja energiansäästöä, Sorsa kertoo.

Kodin rytmi tallentuu järjestelmään

Simulointitoiminto nauhoittaa ja tallentaa, miten koti käyttäytyy minäkin vuorokauden aikana.

– Kun käyttäjä on poissa kotoa, näyttää silti siltä, että kodissa asutaan, kun esimerkiksi valaisimet syttyvät ja kaihtimet aukeavat samaan aikaan päivästä, Sorsa havainnollistaa.

Vanhempi pystyy järjestelmän avulla helposti seuraamaan, milloin esimerkiksi koululaiset saapuvat kotiin. Tai jos lapsilta on jäänyt avaimet sisälle, aikuinen pystyy katsomaan, kuka on oven takana ja tarvittaessa avaamaan oven puhelimessa olevan applikaation avulla.

– Yksi hieno ominaisuus on myös se, että kun järjestelmä havaitsee, että olet lähestymässä kotia, se alkaa nostaa talon lämpötilaa ja laittaa esimerkiksi pihavalot päälle, Sorsa kertoo.

Free@home toimii hyvin paitsi kodeissa, myös vapaa-ajan asunnoissa. Vaikka mökki olisi talviasuttava, se on silti aika paljon tyhjänä.

– Sillä voi varmistaa mökin valvonnan ja samalla turvallisuuden, kun näyttää, että mökki olisi koko ajan asuttu. Mökkikäytössä erityisen käteviä ovat esimerkiksi jäätymis- ja vesivahinkohälytykset sekä erilaiset lämpötilan säädöt. Tämän parempaa investointia mökille ei ole olemassa, Sorsa hehkuttaa.

Kiinnostuitko tai heräsikö mieleesi kysymyksiä? Tule kuulemaan ja kysymään lisää ABB-Free@home-järjestelmästä Asta-messuille lauantaina 5.2. kello 12.30–12.55 tai sunnuntaina 6.2. kello 13.30–13.55.