Asta-messut

Tulevana keväänä seinät maalataan greigellä

Uutinen  15.12.2021

4.–6. helmikuuta 2022 järjestettävillä asumisen, rakentamisen ja remontoinnin Asta-messuilla tähyillään kohti kevättä. Messujen pääyhteistyökumppanina toimii tamperelainen K-Rauta Lahdesjärvi.

Tulevana keväänä seinät maalataan harmaan ja beigen yhdistelmällä greigellä. Maali- ja kalustepuolella nousevia värejä ovat myös musta ja ehkä hieman yllättäen harmaaseen taittava vihreä.

– Vihreä on rantautumassa vahvasti myös laattapuolelle. Tapeteissa rohkeat ja näyttävät kukkakuviot ovat yhä suosiossa, K-Rauta Lahdesjärven myyntipäällikkö Petri Laaksonen kertoo.

Vuodenajan vaihtelulla ei ole paljoa merkitystä, vaan pintamateriaalien suosituimmat värit ovat hyvin samankaltaisia vuodenajasta riippumatta. Tikkurilan nostamat vuoden värit ovat usein kysyttyjä.

– Kaikki seinämaalit voi sävyttää neljään eri valonsävyyn sopivaksi. Aikaisemmin ihmiset suosivat lämmintä valoa, sitten tuli kylmä kausi ja nyt valaistus on taas kääntymässä lämpimään valkoiseen. Sama trendi on nähtävissä myös ulkovaloissa. Nykyisin kysytään myös puhtaanvalkoisia valoja, Laaksonen sanoo.

Kausivaloja ostetaan myös kesällä

Rautakaupan myynnissä näkyy vuosittain selvä piikki heti iltojen pimetessä.

– Silloin alkaa ulkovalojen juhla-aika. Sisälle ja ulos laitetaan jos jonkinlaisia jääpuikkoja ja valoeläimiä, Laaksonen kertoo.

Ihmiset koristavat kotejaan pimeään aikaan erilaisilla ledinauhoilla sekä isoilla ja pienillä valopalloilla.

– Tämän kauden hitti on ollut lumihiutaleprojektori, jolla saa heijastettua leijailevia hiutaleita vaikkapa talon seinälle ulos tai sisälle, hän sanoo.

K-Rauta Lahdesjärven suurin kausivalosesonki kiihtyy vuosittain marraskuun puolivälissä ja hiljenee vähän ennen joulua.

– Kausivaloja myydään kuitenkin yllättävän pitkälle kevääseen ja vähän kesälläkin. Syysillat pimenevät melko aikaisin, ja silloin alkaa jälleen uusi sesonki, Laaksonen sanoo.

Kodin sisääntuloon halutaan satsata

Myös sisävalojen kauppa käy, kun ulkona hämärtää. Valaistuksella on iso rooli osana sisustusta. Rautakaupan asiakkaat hakevat näyttävyyttä esimerkiksi isoilla valaisimilla.

– Enää ei valita sitä kaikkein perinteisintä valaisinta, vaan sellainen, joka sopii omaan sisustukseen. Suosittuja ovat esimerkiksi yleisvaloa tuovat plafondit, joissa on säätömahdollisuuksia, esimerkiksi himmennin. Myös ledinauhojen ja muiden epäsuoraa valoa antavien valaisimien suosio on nousussa, Laaksonen kertoo.

Erityisesti eteiseen halutaan hänen mukaansa panostaa.

– Ihmiset haluavat, että kotiin tullessa vastassa on paitsi hyvin valaiseva, myös kivannäköinen valaisin.

Lähes kaikissa K-Rauta Lahdesjärvessä myytävissä valaisimissa on ledilamput. Osassa on kiinteät ledit, joiden polttimoita ei voi vaihtaa. Tällaiset valaisimet viedään niiden käyttöiän loputtua kaupan sähkö- ja elektroniikkalaiteromukeräykseen, jolloin niistä kierrätetään ne osat, jotka voi käyttää uudelleen.

– Onneksi ledilamput kestävät noin 10 000–15 000 tuntia ja saman verran katkaisimen napsautuksia. Lisäksi useimmissa ledilampuissa on viiden vuoden takuu, Laaksonen sanoo.


K-Rauta Lahdesjärven messutarjoukset julkistetaan lähempänä tapahtumaa Asta-messujen somekanavissa. Seuraa Asta-messuja Facebookissa ja Instagramissa! K-Rauta Lahdesjärven messuosastolla (A1011) on esillä ainakin Airamin valaisimia ja Ryobin työkaluja.