Asta-messut

Uusi kotimainen keksintö kiinteistöjen kuivatukseen

Uutinen  22.01.2018

Suomessa on kehitetty uusi patentoitu puhallusmenetelmä, SafeDrying, jolla pystytään kuivattamaan nopeasti ja kustannustehokkaasti jo kosteusvaurioituneita vanhojen kiinteistöjen alapohjia sekä nopeuttamaan merkittävästi muun muassa uudisrakennusten betonirakenteiden kuivumisaikaa. Tutkimus- ja yhteistyössä toimivat muun muassa Tekes, Suomen Betoniyhdistys ry, Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, YIT, Vahanen Rakennusfysiikka, TTY ja TAMK.

Parhaillaan Safe Drying -menetelmällä kuivatetaan muun muassa Helsingin ydinkeskustassa Lasipalatsiin ja sen alle rakennettavan Amos Andersonin uuden taidemuseon betonirakenteita. Puhalluskuivatus on osoittanut jo nyt toimivuutensa ja tehokkuutensa sekä rakentamisaikataulua nopeuttavat ominaisuutensa.

Koulurakennus kuivaksi Virroilla

SafaDryingin kehittäjäyhtiön (Tulilattia Oy) toimitusjohtaja, DI Pasi Lehtimäki on osallistunut tiiviisti Esa Tommolan innovatiivisen kuivatuskeksinnön jatkokehittämiseen. Juuri nyt Lehtimäki sanoo iloitsevansa muun muassa Virroilla saaduista kokemuksista.

– Siellä kuivatettiin koulurakennuksen päiväkotitilojen käyttäjille terveysongelmia aiheuttaneet, kostuneet alapohja- ja seinärakenteet. Kuivatusjärjestelmän asennustyö vietiin läpi lomakuukauden aikana ja näin vältyttiin muun muassa toimintojen keskeyttämiseltä ja kalliiden väistötilojen rakentamiselta.

Vähemmän sairauksia ja enemmän terveitä tiloja ja taloja

Useat asiantuntijat näkevät SafeDrying -keksinnössä myös yhteiskunnallista merkittävyyttä. Keksinnön avulla kyetään kuivattamaan nopeasti ja edullisesti vanhemmat kiinteistöt.

– Sen lisäksi menetelmä sopii myös uusiin rakennettaviin kiinteistöihin. Lisäksi SafeDryingin ja siihen liittyvän digiseurannan avulla rakenteiden kosteusongelmat pystytään estämään koko uuden kiinteistön elinkaaren ajan, kertoo ”keksijä” Esa Tommola.

– Juuri tällä hetkellä joudutaan julkisella puolella, monissa kunnissa ja valtion omistamissa rakennuskohteissa miettimään koulujen, sairaaloiden tai muiden julkisten tilojen purkamista niissä ilmenneiden kosteusongelmien vuoksi. Uskon, että puhalluskuivatusmenetelmämme voi pelastaa useita tiloja ja ylläpitää jatkossakin niiden ”terveyttä”, toteaa toimitusjohtaja Pasi Lehtimäki.

Lehtimäen mukaan heitä kiitetään siitäkin, että kuivatustoimet voidaan todella tehdä niin nopeasti, että väistötilojen rakentamiseen tai hankkimiseen ei ole tarvetta.

– Meille riittää järjestelmän asentamiseen usein lyhytkin aika, parhaimmillaan pidennetty viikonloppu, Pasi Lehtimäki toteaa.

Aiheesta lisää messuilla kaikkina päivinä. Katso lisätiedot ohjelmasta. 

Lue lisää: tiedote 18.1.2018