Asta-messut

Arjen hyvinvointia kotona – terveellisempi ja viihtyisämpi koti

Kolumni  23.01.2024

  Kodin terveellisyys, viihtyisyys ja koko perheen hyvinvointi kotona ovat nousseet viime vuosina tärkeiksi arvoiksi asumisessa. Kotona vietetään nyt enemmän aikaa kuin ennen: työt, opinnot, liikunta, viihtyminen ja rentoutuminen kuuluvat monen kotiarkeen.


Asta-messuilla runsaasti alan
 näytteilleasettajia 
& monenlaista energiakulutukseen 
liittyvää ohjelmaa.
OSTA LIPUT TICKETMASTER.FI

Terveellinen koti tarkoittaa ennen kaikkea hyvää sisäilmaa

Terveellisessä kodissa on huomioitu kaikki hyvään sisäilmaan liittyvät näkökulmat, sillä ne vaikuttavat hyvinvointiimme kokonaisvaltaisesti. Sisäilman lämpötilan pitäminen 18-20 asteessa edistää hyvinvointia eikä vielä vaikuta terveyteen. Jos lämpötila laskee alle 18 asteen, elimistö voi huomaamatta mennä stressitilaan, jolla on ajan myötä haitallisia vaikutuksia terveyteen.

Sisäilman kosteuden optimaalinen alue on tutkitusti 30-55 prosentissa. Siinä suurin osa virus-, bakteeri- ja homeitiöistä eivät pääse lisääntymään. Monet lämpömittarit mittaavat myös sisäilman kosteutta, jota kannattaa seurata säännöllisesti.


Perheen jatkuva sairastelu voi kieliä orastavasta sisäilmaongelmasta. Selvitä sisäilman laatu esimerkiksi sisäilmatutkimuksen avulla. 


Siisti ja puhdas koti on ihanteellinen elinympäristö

Suomen Asuntomessut tutkii vuosittain suomalaisten asumisen ihanteita (Asumisen ihanteet -tutkimus). Viime vuosina tutkimuksessa on korostunut aiempaa enemmän kodin siisteyden ja puhtauden ihannoiminen. Siisteys onkin yksi tärkeistä hyvinvointiin ja kodin terveellisyyteen vaikuttavista tekijöistä, sillä se on suoraan kytköksissä esimerkiksi sisäilman laatuun.

Säännöllinen pölyjen pyyhkiminen ja imuroiminen, myrkyllisten ja ympäristöä kuormittavien pesuaineiden välttäminen ja huonekasvit lisäävät kaikki viihtyvyyttä kotona. 


Pidä huolta koko perheen hyvinvoinnista ja luo kotiin sille sopivat puitteet

Myös sellaiset asiat kuin valo ja melu vaikuttavat terveyteemme enemmän kuin arjessa ehdimme ajatella. Esimerkiksi valolla on kautta aikojen tiedetty olevan iso merkitys ihmisen jaksamiseen. Toisaalta meluisa ympäristö kuormittaa sekä hermostoa että mieltä ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan tarpeetonta stressiä. 

Rakentaja ja remontoija voi vaikuttaa tehokkaasti sekä kodin valoisuuteen että meluisuuteen valinnoillaan. Esimerkiksi erilaiset akustiikkalevyt ja epätasaiset pinnat, kuten rimaseinät vaimentavat kaikuvaa ääntä. Sisustajan vinkki on hyödyntää kodin tekstiilejä, kuten verhoja, mattoja tai vaikkapa ryijyjä melun vaimentamisessa.


Ääniaallot kimpoilevat edestakaisin kovista pinnoista – huokoiset pinnat ja pehmeät materiaalit puolestaan vaimentavat niitä.


Valaistuksessa kannattaa tutkia modernin LED-valotekniikan mahdollisuuksia. Erisävyiset valot sopivat erilaisiin kodin askareisiin: sinisen sävyt auttavat esimerkiksi keskittymään ja lämpimät sävyt rauhoittumaan. 

Muita koko perheen kanssa yhdessä pohdittavia ja terveyteen vaikuttavia asioita ovat muun muassa etätyöskentelyn ja -opiskelun ergonomia sekä teknologian rooli perheessä: tukeeko se kodin ja perheen hyvinvointia vai vaikuttaako se jaksamiseen ja hyvinvointiin negatiivisesti? 


Aiheesta lisää Astassa:

Sujuvampi arki ammattijärjestäjän vinkeillä/ Suomen Ammattijärjestäjät ry

Tietoisku kodin hajuista ja rakenteista/ Asumisterveysliitto AsTe ry

Rakennusten kosteus- ja homevauriot/ Hengitysliitto ry

Minkälaista sisäilmaa hengität/ Suomen Ilmanvaihtosaneeraus Oy

Rakennusten kosteusongelmien pysyvä kuivaus/ Safe Drying Oy