Asta-messut

Energian käyttö on kokonaisvaltaisia valintoja ja tekoja - 5 helppoa askelta järkevämpään energiankäyttöön

Kolumni  19.01.2024

Kodin energiankäyttö on kokonaisvaltaisia valintoja, joihin omat kulutustottumukset ja arjen pienet teot vaikuttavat tehokkaasti. Sähkön korkea hinta on pakottanut tulemaan tietoiseksi omasta energiankäytöstä ja tuonut jo nyt arkeen pysyviä muutoksia: monissa kodeissa sisälämpötilat on säädetty 18-20 asteeseen, ja saunan ja kodinkoneiden käyttöä vältetään ruuhkatunteina. 


Asta-messuilla runsaasti alan näytteilleasettajia 
& monenlaista energiakulutukseen liittyvää ohjelmaa.
OSTA LIPUT TICKETMASTER.FI

Tässä kirjoituksessa saat 5 tehokasta vinkkiä, miten voit omalla toiminnallasi vaikuttaa kodin energiankulutukseen fiksusti.

Kuluva talvi on opettanut meille suomalaiselle paljon energiankäytöstä. Se mikä tuntui ennen itsestäänselvyydeltä, on nyt tietoisia valintoja kohti energiatehokkaampaa arkea.

Tietoisuuden lisääntyminen tuo mukanaan monia hyviä asioita, sillä energian fiksu käyttö ei ole vain euroja sähkölaskussa, vaan sillä on vaikutusta myös elinympäristöömme: tänään hyvin huollettu koti ja mökki kestävät paremmin aikaa ja säästävät sillä tavalla resursseja myös tulevaisuudessa.


1. Pohdi omia kulutustottumuksiasi ja lataa kodin energiakatselmuspohja avuksesi

Omien tottumusten ja rutiinien äärelle pysähtyminen on aina hyvä asia: onko jotain, mitä voisin tehdä fiksummin niin, että siitä olisi hyötyä sekä minulle että elinympäristölleni?

Kodin energiakatselmus on oiva työkalu kodin ja mökin energiankulutuksen tarkasteluun. Siihen on listattu kaikki tärkeimmät ja eniten energiaa syövät kodin toiminnot. Ne on mahdollista käydä kohta kohdalta läpi: tulet pohtineeksi niin omaa käyttäytymistäsi kuin tarkastaneeksi, että kaikki kodin tärkeimmät toiminnot on huollettu ja säädetty oikein.

Lataa kodin energiakatselmuspohja täältä. 


2. Lämmitysjärjestelmän valinta ja tehokas säätö

Tulisija on aina kaikkein energiatehokkain ratkaisu kodin lämmittämiseen. Se ei kuitenkaan yleensä yksinään riitä, vaan tarvitsee rinnalleen päälämmönlähteen.

Myös talon energiatehokkuusluokalla eli E-luvulla ja esimerkiksi eristyksellä on suuri vaikutus kodin energiatehokkuuteen ja lämmönlähteen valintaan.

Puu on lämmityksen edullisin polttoaine, mutta vaatii suuren säilytystilan
Rakentajan ja remontoijan valinta mahdollisimman energiatehokkaaksi ratkaisuksi on erityisesti suuremmissa talossa maalämpö. Maalämpö on ympäristöystävällinen valinta ja suorasähkölämmitykseen verrattuna huomattavasti kustannustehokkaampi, joskin kallis asentaa. Maalämpö toimii erityisen tehokkaasti vesikiertoisen lattialämmityksen lämmönlähteenä, mutta säästää energiaa myös pattereiden kanssa.

Ilmalämpöpumppu on erinomainen ratkaisu lämmityksen tueksi erityisesti pienemmissä omakotitaloissa ja mökeillä. Sen alkuinvestointi on kohtuullinen. Ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan lämmitä käyttövettä. Ilma-vesilämpöpumppuja suositellaan yleensä tukemaan sähkölämmitystä ja korvaamaan öljylämmityksen. Ilma-vesilämpöpumppua voi hyödyntää myös käyttöveden lämmittämiseen.

Öljyllä lämmittäminen loppuu Suomessa tavoitteen mukaan vuoteen 2030 mennessä
Vesikiertoinen takka voi nousta kiinnostavaksi vaihtoehdoksi erityisesti energiatehokkuuden näkökulmasta. Se siirtää jopa 60% lämmöstä energiavaraajaan ja sen avulla on mahdollista lämmittää myös käyttövettä, minkä ansiosta säästyy veden lämmitykseen kuluvaa energiaa. Käänny lämmitysjärjestelmän valinnassa aina ammattilaisen puoleen.

Lämmitysjärjestelmän säätäminen ja huoltaminen
Lämmitys vie suurimman osan kodin energiasta. Säästät energiaa, kun säädät lämmityksen lämpötilan mahdollisimman alhaiseksi, ja hyödynnät ajastustoimintoa. Näin voit pienentää energiankulutusta ja säästää lämmityslaskussa. Optimaalinen sisälämpötila kotona on 18-20 astetta.


3. Uusiutuvan energian hyödyntäminen

Uusiutuva energia eli aurinkosähkö voi tehdä kodista ympäristöystävällisemmän ja on tehokkainta, kun sen avulla säästää sähkön ostokustannuksissa.

Aurinkopaneelien asentamiseen kannattaa tutustua rauhassa, sillä niihin vaikuttavat monet tekijät, kuten oikea mitoitus ja hinta, kulutuspaikan sähkön hinta ja auringon säteilymäärä.

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa siten, että tuotetun sähkön saa käytettyä itse. Sähköverkkoon myytävästä sähköstä saatava taloudellinen hyöty on pieni ja myyntiä säätelee muun muassa verottaja.

Esimerkki:
Pohdi aurinkopaneeleiden hankkimisen yhteydessä ainakin järjestelmän alkuinvestointia, vuotuista tuottoa, kumulatiivista tuottoa järjestelmän pitoaikana (esim. 30 vuotta) ja takaisinmaksuaikaa suhteessa toisiinsa.

Esimerkiksi Motivan verkkosivuilta löytyy kattavasti tietoa aurinkosähköjärjestelmän suunnittelua ja hankintaa varten. Tutustu tarkemmin täällä.


4. Rakennuksen ilmavuotojen tiivistäminen

Paras tapa pitää hyvää huolta kodin energiankulutuksesta on säätää ja huoltaa suurimpia energiasyöppöjä kuten lämmitysjärjestelmää ja siihen vaikuttavia asioita, kuten eristystä.

Tarkista säännöllisesti erityisesti vanhassa talossa talon ilmanvuotokohdat eli käytännössä ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja uusi ne tarvittaessa. Tai vaihda vanhat ikkunat ja ovet uusiin energiatehokkaampiin malleihin. Näin säilytät lämmön tehokkaammin ja pienennät lämpöhävikkiä.

Laitteiden ja valaistuksen käyttö ja huolto

Pienetkin valinnat ja teot kohti energiatehokkuutta ovat askeleita oikeaan suuntaan. Siksi myös kodinkoneiden ja kodin pienempien laitteiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen. Huomion arvoista on, että vuoden 2021 jälkeen EU on ottanut käyttöön uudistetun energiatehokkuusasteikon, jossa kodinkoneet ja laitteet luokitellaan asteikolla A-G (A paras ja G huonoin). Uusi asteikko on korvannut aiemmat energiatehokkuuden A+, A++ ja A+++ -luokat.

Valaistuksen energiatehokkuuteen vaikuttavat niin suunnittelu ja asennus, energiatehokkaat LED-valaisimet kuin valaistuksen ohjaus. Pelkästään älykkäillä valaistusratkaisuilla, kuten liiketunnistimilla ja ajastimilla on mahdollista saavuttaa jopa 50-80% säästöt. Tämä kannattaa huomioida erityisesti uusissa taloissa kodin automatiikkaa suunniteltaessa.


5. Kodin laitteiden huoltaminen

Kodin laitteiden huoltaminen on osa energiaviisasta arkea ja pidentää laitteiden elinikää.

Siivoa ja huolla säännöllisesti, esimerkiksi 2-4 kertaa vuodessa ainakin kovimmalla käytöllä olevat kodinkoneet, kuten jääkaappi, pakastin, uuni, liesituuletin, astian- ja pyykinpesukoneet ja pienemmät kodinkoneet, kuten kahvinkeitin. Muista myös huoltaa ilmanvaihtokone säännöllisesti, sillä se voi vaikuttaa merkittävästi energiatehokkuuteen.

Vinkki:
Ota sitruunan ja appelsiinin kuoret talteen puhtaaseen lasipurkkiin ja liota etikassa viikon ajan. Saat sitrukselta tuoksuvaa ympäristöystävällistä pesuainetta, jolla puhdistat koko keittiön.

Siivoaminen onnistuu hyvin ympäristöystävällisillä happamilla pesuaineilla, kuten etikalla. Astianpesukoneen, pyykinpesukoneen, kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistat helposti luonnonmukaisella sitruunahapolla, jota saa ostettua tavallisista supermarketeista. Löydät hyviä siivousvinkkejä etenkin Marttojen verkkosivuilta.

Muista myös imuroida säännöllisesti pölyt jääkaapin ja pakastimen päältä ja takaa. Integroituja kodinkoneita ei voi siirtää, mutta niiden alareunassa on yleensä ritilä, jonka avulla pääset imuroimaan niiden alle kertyneen pölyn.


OSTA LIPUT TICKETMASTER.FI


Artikkelin vinkkien lähteinä on käytetty Motivaa, Energiatehokas koti, Energiateollisuus ry:tä ja Martat-sivustoja.