Asta-messut

Aamulehti | Nämä ovat remontoinnin trendit – ajankohtainen suosikkituote ei miellytä vain silmää vaan on hyvä myös korvalle

Uutinen  27.01.2023

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 3.–5.2.2023 järjestettävien Asta-messujen teemana on asumisen kestävä tulevaisuus: kuinka rakentaa, kunnostaa ja remontoida niin, että se myös kestää aikaa ja kulutusta eikä edistä kertakäyttökulttuuria.

Helmikuun alun Asta-messut tarjoavat jälleen näköalapaikan rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen. Messujen ajankohtainen teema asumisen kestävästä tulevaisuudesta näkyy päivittäin myös remontoijia ja rakentajia palvelevassa rautakaupassa.

– Kierrätettävyyden rinnalla materiaalien kestävyys on kysytty ominaisuus, sanoo tamperelaisen K-Rauta Lahdesjärven myyntipäällikkö Petri Laaksonen, joka avaa nyt kuusi kohtaa remontoinnin trendeistä.

1. Luonnonmukaiset materiaalit, kierrätettävyys ja kestävyys

– Seinä-, lattia- ja kattopintojen luonnonmukaiset materiaalit ovat nyt kysyttyjä. Remontoijaa kiinnostaa tietää, mistä esimerkiksi lattiamateriaali on valmistettu ja pystyykö sitä kierrättämään, Laaksonen sanoo.

– Puulattioiden kysyntä on kasvanut, koska saatavilla on iskuja, kovaa kulutusta ja kosteutta kestäviä kovapuulattioita. Puulattioiden aikaisemmat puutteet kestävyydessä on saatu ratkaistua, kun pintaa on alettu kovettaa eri menetelmillä.

2. Kylpyhuoneiden isot laatat ja rohkeat värit

– Kylpyhuoneissa käytetään aikaisempaa kookkaampia laattoja, mutta edelleen pienemmillekin laatoille on omat kohteensa. Myös marmoria kysytään.

– Väreissä harmaalle ja valkoiselle on aina oma ostajakuntansa, mutta nyt ollaan valmiita käyttämään myös voimakkaampia, rohkeita värejä. Vihreä on ollut pinnalla jo pitkään, ja nyt vuorostaan sininen on tulossa eri valmistajien kylpyhuonekalusteisiin. Seiniä toteutetaan punertavina, mikä näkyy esimerkiksi punaruskean terrakotan suosiona.

3. Lattioiden vaaleat sävyt

– Lattioissa vaalean tammikuosin suosio on ollut nousussa jo pidemmän aikaa. Puun kaltainen tyyli näkyy eri materiaaleissa: vinyylissä, parketissa ja laminaatissa.

– Sävy vaalenee: lattian pitää olla puunsävyinen mutta selkeästi aikaisempaa vaaleampi. Tämä on vallitseva trendi valoisuutta tavoittelevassa Suomessa. Euroopassa tummatkin sävyt ovat jo tulleet lattioihin, mutta meillä pimeä ajanjakso vuodessa rajoittaa tummien lattioiden suosiota.

– Tilan valoisuuteen voidaan toki vaikuttaa valaistuksella, ja valaisimiin halutaankin panostaa niin, että tilaan saadaan riittävästi valoa. Uudiskohteissa ikkunat ovat suurentuneet, mikä tuo myös enemmän valoa sisätilaan.

4. Akustiikkapaneelien suursuosio

Sisustajia kiinnostaa mahdollisuus saadaan elävyyttä ja syvyyttä seinäpintaan, mihin akustiikkapaneelit ovat tuoneet suositun ratkaisun.

– Akustiikkapaneelit ovat selvästi tämän hetken kuuma juttu, mikä näkyy meillä myymälässäkin. Kyseessä on niin kutsuttu rimaseinä: pohjalla on huopa ja päällä tammiviilusta valmistetut rimat. Trendi alkoi jokunen vuosi sitten niin, että seinä maalattiin mustaksi tai päällystettiin mustalla kankaalla, ja siihen tehtiin tavallisesti männystä rimoitus, johon valittiin mieluinen väri.

– Viimeksi kuluneen vuoden aikana ovat yleistyneet seinään ruuvattavat 30 senttimetriä leveät ja eri korkuisina saatavat paneelit, joissa on musta akustiikkahuopa alla ja rimoitus päällä.

Parempaa akustiikkaa ei välttämättä tavoitella ensisijaisena asiana, vaan akustiikkapaneelien ulkonäkö miellyttää sisustajan silmää.

– Hyvä akustiikka saadaan silloin plussana. On myös kohteita, kuten kivitalot, joissa akustiikalla on enemmän merkitystä.

5. Älykäs koti

Kodin älyratkaisut valaisimineen ja lukkoineen näkyvät sisustamisessa ja remontoinnissa. Sekä valaistusta että lukitusta ohjataan kodin langattoman lähiverkon ja älylaitteen sovellusten kautta.

– Valaisimissa pitää nykyään olla muutakin kuin päällä ja pois -kytkentä. Himmennysmahdollisuus on yksi kysytty ominaisuus.

Nykyaikainen älylukko taas mahdollistaa esimerkiksi avaimettoman kulkemisen.

– Toiminnallisuuden lisäksi lukkojen suunnittelussa huomioidaan myös se, miltä älylukko näyttää ulko-ovessa.

6. Tapetoinnilla toteutetaan iso kuva

Hyvin perinteinen tapa tapetoida on käyttää tapettivuotaa, jossa sama kuvio toistuu monta kertaa. Nyt seinälle toteutetaan yksi iso kuvio tai kuva.

– Seinälle levitetään valokuvamaista tapettia, ja itse kuva on usean tapettivuodan kokoinen.

Kuvatapetteja käytetään tavallisesti yhdellä seinällä, jolloin ne korostavat tilan yleisilmettä tai tuovat sinne jännittävän elementin.

– Rakentajan, remontoijan ja sisustajan kannattaa ehdottomasti lähteä Asta-messuille tutustumaan näihin kuumimpiin trendeihin ja hakemaan ideoita sekä inspiraatiota omiin kohteisiinsa, Petri Laaksonen kutsuu.