Asta-messut

Älykoti on käyttäjänsä näköinen

Uutinen  03.01.2023

Kun äly asettuu osaksi kotia, ei sitä näe, huomaa tai kuule. Tähän ajatukseen perustuu Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä, joka on esillä Asta-messuilla helmikuussa.

Älykotijärjestelmän kaupallisen tuotepäällikön Juhani Hallamaan mukaan älykkyys perustuu langattomuuteen ja helppokäyttöisyyteen.

– Asuntoon asennetaan langaton keskusyksikkö, joka juttelee pilven yli ja älypuhelimen kautta kaikille laitteille. Äly on jo sähkökalusteissa, esimerkiksi kytkimissä.  Wiser-järjestelmä ei vaadi erityistä asentamista tai piirustusmuutoksia, ei datakaapeleita tai johtovetoja. Se, kenellä älypuhelin pysyy kädessä, osaa myös käyttää Wiser-järjestelmää.

Wiser-järjestelmä mahdollistaa kodin valonohjauksen ja automatisoinnin vuorokauden aikoihin ja tilan tunnelmaan sopivaksi. Energiatehokkuuden ollessa kaikkien ajatuksissa, järjestelmän kautta voi säätää asunnon lämpötilaa etänä ja sammuttaa turhia sähkölaitteita, kun kukaan ei ole kotona. Turvatuotteet, kuten kamerat, kosteusanturit, liiketunnistimet, palovaroittimet ja vesivuototunnistimet lähettävät poikkeustilanteissa hälytyksen suoraan puhelimeen.

– Asukas pääsee älypuhelimen kautta itse kiinni automaatioon ja erilaisiin sääntöihin, joiden perusteella esimerkiksi valot säätyvät tai sähköauton lataus alkaa. Järjestelmästä tulee käyttäjänsä näköinen eikä sähkömiehen tai koodaajaan tekemä.

Älykodeissa vain taivas rajana

Hallamaan mukaan jokaiselle älykäs asuminen tarkoittaa hieman eri asioita.

– Toisille riittää yksi älyohjattu valaisin. Toisten älykodeissa vain taivas on rajana. Kaikkia nykykuluttajia yhdistävä tekijä on kuitenkin vaivattomuuden ja helppokäyttöisyyden vaatimukset. Kukaan ei halua käyttää mitään tähtitieteellistä teknologiaa, vaan kodin täytyy edelleen olla koti.

Schneider Electric tuo Asta-messuille laitetornin, jossa pääsee tutkimaan ja kokeilemaan Wiser-järjestelmän mahdollisuuksia. Älykotiammattilaiset auttavat ja kertovat järjestelmän erilaisista toimintaominaisuuksista.

Messujen uutena tuotteena osastolla on nähtävissä älytermostaatteja, jotka voi yhdistää erilaisiin lämmitysjärjestelmiin.

Schneider Electric löytyy Asta-messuilta osastolta A 729. Tutustu näytteilleasettajiin.