Asta-messut
Kuvassa Emilia Ruuskasen kaunis koti, jossa pöydällä on kynttilöitä ja kukkia.

Arjen luksus on kaukana poreammeellisesta ruusunlehtiä ja ostereista arki-iltoina

Uutinen  16.12.2019

Olemme kulkeneet jo hyvän matkaa eteenpäin niistä ajoista, jolloin luksus kuului vain harvojen ja valittujen sanavarastoon. Rahaa ei tarvitse olla loputtomasti tuhlattavaksi, sillä arjen luksus on kaikkien etuoikeus. Myös pienellä rahalla ja oikeilla valinnoilla saa tuotua onnellisuutta, rauhaa ja hyviä tunteita arjen keskelle.

Kevään Asta-messut keskittyy arjen luksukseen kodin sisustamisen ja arkea helpottavien palveluiden kautta. Pohdimme arjen luksusta yhdessä Uusi Kuu -blogia pitävän Emilia Ruuskasen kanssa. Millaisia valintoja narisevien lautalattioiden ja lempeiden sisustusratkaisuiden keskellä elävä Ruuskanen tekee, jotta harmonia ja hyvä fiilis säilyvät omassa kodissa?

– Arjen luksusta voi lisätä omaan elämään hetki kerrallaan. Sytytän esimerkiksi aamupalalle kynttilän palamaan. En jätä sitä sytyttämättä vain sen takia, etten kuitenkaan ehdi nauttia siitä kovin kauaa. Saan siitä iloa pieneksi hetkeksi ja juuri se on merkityksellistä.

Ruuskanen kokee, että nykyisin arjen luksus mielletään juuri sellaisiksi pieniksi asioiksi, jotka eivät vaadi paljon rahaa, mutta ovat lähellä arkielämää.

– Arjen luksusta ei ole ruusunlehtiä poreammeessa ja ostereita iltapalaksi, vaan ihan tavallisia asioita.

Kuvassa Emilia Ruuskanen perheen keittiössä.

Oman kodin arvostaminen ja turvallisen ympäristön luominen heräsivät eloon muutamia vuosia sitten Tanskasta rantautuneen hyggeilyn myötä. Hyggeen liittyy kotoisuus, elämänrytmin hidastaminen ja armollisuus omia voimavaroja kohtaan. Villasukat, koti-illat ja teekutsut ystävien kesken ilman päälle liimattua kimallusta ja glitteriä. Ruuskasen mielestä suomalaiset alkavat hitaasti ymmärtämään, että on hyväksyttävää hieman käpertyä itseensä ja olla rauhassa juuri sellaisia kuin olemme.

Kaikella kaunis paikkansa ja tarkoituksensa

Ruuskaselle on tärkeää, että kodin tavaroilla on paikkansa ja jokin rooli tunnelman kohottamisessa. Kaiken ei tarvitse olla sisustusesineitä, sillä myös käyttöesineiden suloisuudella voi vaikuttaa arkitöiden tunnelmaan.

– Muovisen astian sijasta, taikinakulho voikin olla mummon vanha Arabian aarre. Kivoilla käyttöesineillä saa helposti arjen luksusta kotiaskareiden tekemiseen.

Kun Ruuskanen tekee kotitöitä, hän kuuntelee samalla äänikirjoja. Pyykkiä viikatessa soi joululaulut ja suomalainen luonto näkyy viherkasveina ja kukkina maljakoissa. Pienillä valinnoilla hän tuo kauneutta arkeen eikä arjen luksukseen tarvitse liittyä juhlia tai viikonloppua.

Perheen ruokapöytä katetaan aina kivannäköiseksi, vaikka pöydän ääressä touhottavat myös kaksi lasta. Ruuskasen mielestä vatsan täyttämisen lisäksi, ruokailu on perheen yhteinen sosiaalinen hetki. Lapset ovat oppineet pöytätavoille ja rauhoittumaan ruokailun ajaksi.

Kuvassa tarjolla ruokaa ja kauniita astioita.

Kun arjen luksuksen ottaa osaksi omia arkisia askareita, se voi Ruuskasen mukaan näyttäytyä esimerkiksi päiväpeittona ja tyynyinä.

– Kauniisti pedatun sängyn avaaminen illalla on ylellisyyshetki.

Sisäänrakennettu estetiikan kaipuu on ollut osa bloggaajan elämää pienestä tytöstä lähtien. Oma huone oli aina kauniisti sisustettu ja sama linja on jatkunut perheen kodissa tähän päivään asti. Ruuskasen perheen koti on yhdistelmä maalaisromantiikkaa, luonnonmateriaaleja, entisöityjä huonekaluja ja nykypäivän kultaisimpia designvalintoja.

– Koti on mahdollisuus viestittää omasta maailmankatsomuksesta ja persoonasta. Nykypäivän tarjonta mahdollistaa sen, että kaikki voivat olla oman kotinsa sisustajia jo ensimmäisestä omasta kodista alkaen.

KUvassa olohuoneen kaksi tuolia, kukkia pöydällä ja lyhdyssä palaa kynttilä.

Kuvat: Emilia Ruuskanen