Asta-messut

Haaveiletko mökille muuttamisesta?

Uutinen  23.06.2021

Suomalaiset ovat mökkikansaa. Moni viettää ison osan kesästään omalla, sukulaisten tai ystävien mökeillä – tai jos lähipiirissä ei ole mökkiä, niin sellainen vuokrataan. Koronapandemia on myös ajanut ihmisiä entistä enemmän luonnon äärelle, kauemmas kaupungeista. Tämä on näkynyt suoraan mökkikaupassa, joka on vilkastunut huomattavasti viime ja tämän vuoden aikana. Moni on hakenut mökkeilystä etäisyyttä ihmiskontakteihin, mahdollisuutta viettää aikaa omalla pihalla ja vaihtelua etätyömaisemiin. Osa onkin viihtynyt niin hyvin, että voisi kuvitella muuttavansa mökilleen vakituisesti. Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi kodiksi ei ole uusi juttu, mutta asia on alkanut jälleen kiinnostaa yhä useampaa. Ennen kuin alkaa suunnitella muuttoa, on kuitenkin otettava huomioon muutamia asioita.

Pelkkä muuttoilmoitus ei riitä

Ensinnäkin on otettava selvää, onko se oma kiinteistö rekisteröity rakennusluvassa vakituiseksi vai vapaa-ajan asunnoksi. Jos mökki on rekisteröity vapaa-ajan asunnoksi, on haettava kunnalta käyttötarkoituksen muutosta, joka puolestaan vaatii poikkeamispäätöksen tai rakennusluvan. Päätös on aina kuntakohtainen ja riippuu esimerkiksi kunnan mahdollisista kaavoitussuunnitelmista. Viime vuosina lupia on myönnetty enemmän, mutta edelleen lähellä kasvukeskuksia voi olla vaikeampaa saada poikkeamispäätöstä kuin muualla.

Mökin on oltava myös teknisiltä ominaisuuksiltaan ympärivuotiseen asumiseen soveltuva. Tällöin täytyy huolehtia muun muassa jäte- ja vesihuollon vaatimuksista, ja että vaikkapa eristykset, lämmitys, energiatehokkuus ja paloturvallisuus vastaavat määräyksiä, jotka ovat tiukemmat vakituiselle kuin vapaa-ajan asunnolle. Neuvoja omaan tilanteeseen kannattaa tiedustella oman mökkikunnan rakennusvalvonnasta, jossa osataan kertoa vaadittavista toimenpiteistä tarkemmin.

Vaikka kriteerejä on monia ja muuttaminen vakituisesti omalle mökille ei välttämättä käy aivan käden käänteessä, on prosessi helpottunut takavuosiin verrattuna ja tietoa asiasta on tarjolla paljon. Hakemusten määrä on monessa kunnassa koronaepidemian myötä noussut, eikä ole lainkaan tavatonta, että mökkiläisestä tuleekin kunnan vakiasukas.

Tule Astaan kuuntelemaan, kun television remonttiohjelmista tuttu rakennusmies ja rakennusalan yrittäjä Ville Heino kertoo luennossaan vinkkejä lupa- ja muutosasioihin sekä projektin suunnitteluun.