Asta-messut

Kodin paloturvallisuuden top 3: huolehdi ainakin näistä

Uutinen  15.01.2019

Yhtenä Asta Rakentaja -messuteemana on kodin turvallisuus, johon paneudutaan niin messujen ohjelmalavalla kuin näytteilleasettajien pisteilläkin. Omaa paloturvallisuustietämystään pääsee testaamaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen pakohuonepelissä, joka sopii kaikenikäisille.

– Kotimaanmatkailu ja asuntojen vuokraaminen yksityishenkilöiltä on lisääntynyt huomattavasti Airbnb:n ja vastaavien palveluiden suosion myötä ja paloturvallisuuden näkökulmasta tämä on riski. Yksityisesti vuokrattavien kohteiden paloturvallisuutta ei ole tarkastettu samaan tyyliin kuin hotellien tai muiden virallisten majoituspaikkojen paloturvallisuutta, vaan paloturvallisuudesta huolehtiminen on asunnon omistajan vastuulla, kuvaa pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Messujen pakohuoneessa kyseessä on tuttu tilanne, jossa ”mökille” saapuvat ovat vuokranneet mökin, jossa eivät ole koskaan ennen käyneet, ja kyseisen mökin paloturvallisuudessa saattaa olla parantamisen varaa. Tästä pakohuoneesta ei kuitenkaan paeta, vaan yhdessä toimimalla ja havainnoimalla tehdään kaikille turvallinen olo. Pelissä on yhtenä tärkeänä osana tietää mökin sijainti eli minne apua hälytetään, jos tulee hätätilanne.

Myös oman kodin turvallisuuteen voivat vaikuttaa kaikki kotitalouden jäsenet.

– Voimme itse tehdä pienillä arkisilla toimilla kodistamme turvallisen, mutta yhtä lailla voimme helposti huolimattomuuden ja välinpitämättömyyden avulla tuottaa itsellemme riskejä, Toivonen vinkkaa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen vinkit joka kodin turvallisuuteen

 

  • Toimiva palovaroitin ja alkusammutuskalusto.

Vain toimiva palovaroitin reagoi savuun ja varoittaa. Kodeissa on oltava riittävä määrä palovaroittimia. Ne testataan kerran kuukaudessa ja palovaroittimen paristo vaihdetaan kerran vuodessa. Tämä sama sääntö pätee myös sähköverkkoon kytkettyihin palovaroittimiin. Jokaisessa kodissa tulisi olla vähintään alkusammutusta varten sammutuspeite. Peite sijoitetaan seinälle esimerkiksi keittiöön tai eteiseen. Jos kotiin hankitaan käsisammutin, on esimerkiksi 6 kg:n sammutin sopivan kokoinen.

  • Sähkölaitteet kunnossa ja käyttäjä skarppina.

Vuosittain syttyy tulipaloja, joiden aiheuttajaksi merkitään sähkölaite. Useimmiten aiheuttaja on kuitenkin sähkölaitteen käyttäjä. Sen lisäksi, että noudatetaan valmistajan käyttöohjeita ja tarkistetaan sähkölaitteiden ja -johtojen kunto, on kiinnitettävä huomiota omaan toimintaan. Arjen tohinassa kenellä tahansa voi unohtua ruoka hellalle, kun huomio kiinnittyy toisaalle. Liesi onkin suurin yksittäinen tulipalon aiheuttaja. Kodeissa on myös huomioitava, ettei kiukaan läheisyydessä säilytetä mitään palavaa materiaalia.

  • Poistumisreitit ovat koko perheellä tiedossa.

On tärkeää, että etukäteen tarkistetaan poistumisreitit sekä varatiet ulos. Hädän hetkellä on mahdotonta miettiä, miten vaikkapa toisesta kerroksesta pääsikään ulos turvallisesti. Poistumisturvallisuuteen vaikuttaa jo sekin, ettei ulko-oven edessä eteisessä ole kenkä- tai harrastusvälinevuorta.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen pakohuone sijaitsee Asta Rakentaja -messujen A- ja E-hallien välisellä käytävällä koko messuviikonlopun 1.–3.2. Tarkista lisätiedot ja varaa peliaika tästä. Pelastuslaitoksen loungessa pakohuoneen edustalla on tavattavissa palotarkastaja koko messujen ajan.