Asta-messut
Kuvassa valkoisella ja vaaleilla väreillä sisustettu keittiö.

”Kodinkoneöverit” tempaisevat mukaan arjen helppouteen

Uutinen  15.01.2020

Pyytäisitkö jääkaappia ilmoittamaan, kun maito on lopussa? Matkalla kauppaan, saat puhelimeesi ilmoituksen, ettet vain unohda ostaa lisää juustoa. Ovikello soi, mutta MasterChef-hetkesi on kriittisessä vaiheessa. Jääkaapin kautta voit pyytää vierasta odottamaan 30 sekuntia, jotta saat tulipalot sammutettua ja tilanteen hallintaan. Kuulostaako epätodelliselta scifileffalta?

– Aivan arkisia tilanteita nuo ovat. Tekoäly tulee ja on jo tullut osaksi tulevaisuuden asumista, kertoo isoista kodinkoneista vastuussa oleva myyntipäällikkö Sami Viitanen Gigantti Oy:sta.

Viitasen johdolla Gigantti järjestää sydäntalven Asta-messujen osastolleen ”kodinkoneöverit” tuomalla paikalle kaikista älykkäimmät ja uskomattomimmat kodinkoneensa. Viitasen mukaan tekoälyä ja kodinkoneiden teknologiaratkaisuja kehitetään helpottamaan ihmisten arkea.

– Kun kodinkoneet ennakoivat arkeasi, sinulla jää rutkasti aikaa muuhun tekemiseen.

Viitasen mukaan älykkään kodinkoneen avulla jokainen voi olla maailman paras kokki. Nykypäivän huipputekniset jääkaapit on varusteltu tietokoneella, joka yhdistää ruuanlaittajan verkon miljooniin resepteihin. Jääkaappiin asennettu älykamera muistaa päivän, jolloin maito on laitettu kaappiin ja ohjelmoinnin avulla se myös tajuaa, milloin maitopurkki keskimäärin menee vanhaksi. Kameran ja tietokoneen avulla älykodinkone kehittää päivällisen jäljellä olevista ruokatarvikkeista. Pyykinpesukone lähettää älylaitteellesi tiedon, kun linkous on päättynyt.

Kuvassa Samsung-jääkaappipakastinKuvassa Samnsung-jääkaappipakastin

Keittiössä lentelevät Post-it-laput ja lukujärjestykset ovat historiaa, kun jääkaapin tietokone sykronoituu suoraan älypuhelimesi kalenteriin. Jääkaapin tietokoneelta voit tarkistaa päivän sään ja se varoittaa sinua sateesta tai liukkaasta ajokelistä.

– Kodinkoneita valmistetaan edelleen avuksi arjen perusasioihin, mutta tapa, jolla ne toimivat on muuttunut. Älykkäiden koneiden on tarkoitus tehdä elämästä helpompaa, ei vaikeuttaa sitä.

Viitasen mukaan käytännössä jo 80% kodinkoneista sisältää jonkinlaista tekoälyä ja teknologiaa, sillä kodinkoneet elävät mukana yhä älykkäämmässä yhteiskunnassa. Viitanen uskoo, että kuluttajat eivät osaa kaivata sitä, mihin eivät ole vielä tottuneet.

– Kun kerran pääset älykoneiden maailmaan, ymmärrät, mistä olet aikaisemmin jäänyt paitsi.

Koneiden automatiikka kehittyy jatkuvasti ja älykkyys kasvaa vuosi vuodelta. Viitanen arvioi äänikomentojen ja laitteiden kanssa käytävän kommunikaation olevan tulevaisuuden isoin juttu. Laitteita ei tarvitse enää koskettaa, vaan ne tottelevat puhetta kuten ihmiset.

Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään? Paljonko on tarpeeksi, ja missä kulkee ihmisten ja koneiden välisten maailmojen raja?

– Teknologia jatkaa kehittymistään ikuisesti, mutta raja tulee vastaan silloin, kun älystä on enemmän haittaa kuin hyötyä, tai käyttäjän yksityisyyttä loukataan.

Viitasen mukaan esimerkiksi Gigantin myymissä laitteissa on erinomainen turvaus. Toki verkossa olevien kodinkoneiden ohjelmistoja on muistettava päivittää, jotta tietoturva säilyy hyvänä jatkossakin.

– Älykoneiden tulevaisuus on jo käsillämme. Kuluttajilla on valta päättää suunta, jonne haluamme sen meitä vievän.

Gigantti Megastore Lielahden löydät Astan E-hallista osastolta E 1010. Viitanen tiiminsä kanssa toivottaa messukävijät tervetulleiksi tutustumaan älykodinkoneiden mieltä avartaviin mahdollisuuksiin.

Kuvassa Samsung-jääkaappipakastin