Asta-messut

Korjausrakentaminen: Asiantuntija painottaa: valitkaa aina osaava ammattilainen

Uutinen  07.12.2017

Tuoreen Forecon Oy:n Pirkanmaan rakennusbarometrin mukaan korjausrakentamisen kasvu jatkuu Pirkanmaalla. Asuntoyhtiöiden korjauksia on toteutettu lähivuosina paljon, kun suuri osa 1970-luvulla rakennetuista taloista on tullut korjausikään. Mitä pitää korjata ensitilassa, kuka remontin saa lakipykälien mukaan tehdä ja mistä löytyvät luotettavat ja ammattitaitoset tekijät? Remontit ja korjaushankkeet herättävät keskustelua, epätietoisuutta ja tunteita niin taloyhtiöiden hallitusten kokouksissa kuin kotona kahvipöydässäkin.

Kysyimme Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtajalta Jorma Koutoselta, miksi remontit aiheuttavat harmaita hiuksia asukkaille, ja miksi on tärkeää, että korjaushankkeen vetovastuuseen palkataan ammattiosaaja.

Asiantuntija-apu edesauttaa prosessin läpivientiä

– Korjaushankkeet ovat erityisesti taloyhtiöiden hallinnolle haasteellisia tehtäviä. Hankkeet rasittavat osakkaiden taloutta, minkä lisäksi ne ovat monimutkaisia, tiivistää Koutonen.

– Taloyhtiön remontissa on hallittava tekniikka suunnitteluineen ja urakkakilpailuineen, päätöksenteon ja sopimusten juridiikka sekä rahoitustalous ja viestintä osakkaiden ja asukkaiden suuntaan. Lisäksi korjaushankkeen rakennuttajana taloyhtiöllä on vastuita ja velvoitteita, kuten työturvallisuusvelvoitteet ja rakennuttamiseen liittyvät tehtävät. Harvalla taloyhtiöllä on itsellään tällaista osaamista, ja juuri tästä syystä suurten hankkeiden valmistelussa ja suunnittelussa sekä läpiviennissä tarvitaan asiantuntija-apua. Myös taloyhtiön yksittäiset huoneistoremontit voivat olla laajoja muutostyöhankkeita. Näissäkin hankkeissa asiantuntija-apu edesauttaa prosessin läpivientiä, summaa Koutonen.

Vertaile, kilpailuta ja valitse osaajat

Asiantuntevia ja luotettavia ammattilaisia tai rakennus- ja remonttialan yrityksiä etsiville Koutosella on neuvo.

– Asta Rakentaja -messuilla on tarjolla runsaasti informaatiota ja asiantuntija-apua. Messuilla voi jututtaa ammattilaisia sekä vertailla ja kilpailuttaa palveluita. Korjaushankkeisiin erikoistuneilta ammattilaisilta saa myös uusia ideoita sekä tietoja ja toimintamalleja niin koko taloyhtiön kuin yksittäisten asuntojen remonttiprojekteihin, vinkkaa Koutonen.