Asta-messut

Laattavalinnat taipuvat hulluttelusta harmoniaan – Pukkila opastaa oikealle tielle

Uutinen  02.01.2023

Pintamateriaalien valinta ja värien yhteen sovittaminen on yksi rakentamisen ja remontoinnin kinkkisimmistä vaiheista. Asta-messuillakin mukana olevan Pukkilan myyjä ja suunnittelija Kati Peltola antaa täsmävinkit eri pintamateriaalien yhdistämiseen ja tekstuurien sointuvaan yhteiseloon. Peltola myös kertoo, mitkä sävyt ja värit trendaavat laattamaailmassa vuonna 2023.

Pintamateriaalien suunnitteleminen kannattaa aloittaa pohjakuvan ja tilan hahmottamisesta. Pohjakuva kertoo parhaiten tilan mahdollisuudet sekä mahdolliset rajoitteet esimerkiksi laatan koon suhteen. Pohjakuvan tukena suunnittelun lähtölaukaukset kumpuavat tietenkin jokaisen asiakkaan henkilökohtaisista mieltymyksistä.

– Kun kuulen, mistä väreistä ja kuvioinneista asiakas pitää, lähden aina niiden perusteella tarjoamaan vaihtoehtoja ja hahmottamaan kokonaisuutta. Suunnitteluhetkeen voi tulla vahvan vision kanssa tai täysin avoimin ajatuksin.

Peltolan mielestä laatat tarjoavat mahdollisuuden sekä hullutteluun että harmonisempaan sisustamiseen. Vaikka suomalaiset valitsevat usein melko rauhallisia sävyjä, suunnittelija kannustaa tuomaan persoonallisuutta esiin esimerkiksi pesutiloissa tai WC:ssä.

Pintojen sävyissä toistuvuutta

Peltola vinkkaa, että värimaailman valitseminen kannattaa aloittaa isoista pinnoista, kuten lattiapinnoista ja kylpyhuoneessa seinäpinnoista. Sen jälkeen pääse hyvin jatkamaan materiaalien ja värien yhdistämistä, kun isoimmat pinnat on jo päätetty.

– Laattavalinnan jälkeen lähdetään etsimään laatassa toistuvia sävyjä myös muihin pintamateriaaleihin. Esimerkiksi lämpöinen valkoinen ja beige sopivat hyvin yhteen Kylmä valkoinen sopii harmaan kanssa. Kun eri pintojen kylmyys ja lämpöisyys pysyvät samoina, lopputulos toimii varmasti.

Peltolan mukaan marmoripintainen laatta sointuu usein hyvin yhteen esimerkiksi kivimäisen pinnan kanssa. Terrazzo ja puukuvioinen laatta viihtyvät betonin seurassa. Voimakkaan väristen suurten laattapintojen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä ne saattavat vääristää koko tilan sävyjä ja heijastua muihin pintoihin.

Voimakkaasti kuvioitujen laattojen kanssa kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Kaksi liian voimakasta kuviota saattavat riidellä keskenään, jolloin lopputuloksesta voi tulla levoton.

– Valitsemalla yhdelle seinälle eri väristä ja eri kokoista laattaa kuin muille seinille, saadaan pintoihin kontrastia. Pintojen sama sävy voi toistua esimerkiksi tekstiileissä. Keraaminen laatta sointuu mainiosti yhteen monien muiden materiaalien kanssa.

Laattatrendit 2023

Peltola kuvailee marmorimaisen kuvioinnin elävän trendeissä aaltomaista aikaa ja suunnittelija ennustaa kuviolle suosiota myös tälle vuodelle. Luonnonkivimäiset, fossiiliset sekä puun ja kallion rosoista pintaa jäljittelevät kuvioinnit kasvattavat suosiotaan.

– Kaikki luonnosta haettu ja maanläheiset sävyt ovat trendikkäitä. Väreissä vihreä ja terrakotta innostavat. Isot laattakoot ja pienissä laatoissa erilaiset muodot nostavat suosiotaan. Pystyladonta saavutti suosiota vuonna 2022 ja todennäköisesti vuosi 2023 jatkuu samalla tavalla.

Trendit ja uusi tuotesarja esillä myös messuilla

Pukkila tuo Asta-messuille tämän hetken suosituimpia tuotteita; kivimäisiä ja marmoripintaisia laattoja sekä uuden laattasarjan nimeltään Archisalt. Tuotesarjassa laattojen kuviointi muistuttaa suolakiven vivahteikasta pintaa. Värit ovat pastellisen utuiset ja laatoilla voi luoda unenomaisia tiloja.

Sarjan himmeäpintaisissa laatoissa on uusi, innovatiivinen CRS-pinta, joka mahdollistaa saman laatan käytön kaikissa sisä- ja ulkotiloissa. Laatan pinta on miellyttävän tuntuinen ja helposti puhdistettavissa liukastumisenesto-ominaisuuksista huolimatta. Pintaan ei myöskään tartu lika helposti. Saatavilla on myös loistokkaan kiiltävät laatat, joissa laattojen vaihtelevat kuviot tulevat upeasti esiin.

Laattojen rikas värimaailma on rauhallinen ja saanut innoituksensa maailman eri puolilta saatavista suolalaaduista.

Pukkilan osasto A 800 sijaitsee A-hallissa.