Asta-messut

Lämmityslaitteiden pyhä kolminaisuus: laadukas laite, oikea mitoitus ja asiantunteva asennus

Uutinen  03.01.2023

Taloudellinen lämmittäminen ja lämmityskustannukset ovat kuluvan talven kuumin puheenaine. Scanoffice Oy:n aluemyyntipäällikkö Teemua Siniranta ohjaa oikealle tielle ja kertoo eri lämmitysmuotojen hyödyt, kun mietit oikeanlaista lämmitysjärjestelmää uudiskohteeseen tai edessäsi on vanhan asunnon energiatehokkuuden parantaminen.

Ripeistä investoinneista on turha haaveilla ja kiire tulee unohtaa, sillä lämmitys- ja energiansäästölaitteiden toimitusajat ovat nyt valitettavan pitkiä. Sinirannan mukaan laitteen merkistä ja mallista riippumatta, tärkeintä on aloittaa suunnittelu ajoissa, sillä komponenttiongelmien ja maailmanlaajuisen kovan kysynnän takia valmistajat eivät pysty vastaamaan markkinoiden tarpeeseen.

Siniranta muistuttaa, että yhtä oikeaa ja parasta lämmitysmuotoa ei ole olemassa, vaan lämmitysjärjestelmä suunnitellaan ja valitaan aina kyseisen kohteen mukaan, aloittaen asunnon perustietojen tarkastelulla.

− Tärkeimpiä tietoja ovat pinta-ala, ikä, rakennusvuosi ja lämmönjakotapa eli onko asunnossa esimerkiksi lattialämmitys, patterilämmitys vai ilmalämmitys. Myös huonekorkeus, henkilömäärä, puolilämpimät tilat ja käyttöveden tarvetta lisäävät asiat, kuten poreamme, vaikuttavat lämmitysmuodon valintaan.

Valitun laitteen lämmitystehon tulee olla oikein mitoitettu ja lisäksi tuote tulee olla laadukkaasti valmistettu sekä asennettu. Sinirannan mielestä perustavanlaatuisinta on, että koti pysyy lämpimänä mahdollisimman taloudellisesti.

− Huolettomuus ja toimintavarmuus ovat lämmitystehon lisäksi oleellisimpia asioita.

Tutustu eri lämmitysjärjestelmien hyötyihin ja ominaispiirteisiin

Ilmalämpöpumppu

 • Lisälämmityslaite, joka vaatii rinnalle jonkun muun päälämmitysjärjestelmän, kuten sähkön.
 • Kustannustehokas, sillä maksaa melko nopeasti itsensä takaisin (investointina 2000–2500 euroa)
 • Tällä hetkellä parempi laitesaatavuus, kuin muissa lämmitysjärjestelmissä
 • Lämmityksen lisäksi, pystyy kesällä viilentämään, kierrättämään ja puhdistamaan sisäilmaa, poistamaan kosteutta ja raikastamaan ilmaa

Ilma-vesilämpöpumppu

 • Viime vuosien suosituin lämmitysjärjestelmä pientaloissa
 • Perustamiskuluilta maalämpöä edullisempi
 • Nopea ja helppo asentaa, ei vaadi kaivaustöitä maahan
 • Nykypäivän laitteissa erinomainen lämmitysteho, hyötysuhde ja pakkastoimivuus

Maalämpö

 • Perustamiskuluilta kallein, sillä vaatii maalämpökaivon poraamisen
 • Maalämpökaivon poraaminen vaatii toimenpideluvan
 • Kaikista energiatehokkain lämmityslaite
 • Isoissa kohteissa, taloudellisuus korostuu pitkällä aikavälillä
 • Ei pysty asentamaan pohjavesialueelle

Eri lämmitysjärjestelmä vaihtoehdoista tehdään mitoitus- ja säästölaskelmat, joista selviää esimerkiksi kohteen arvioitu vuotuinen lämmityskustannus. Kun lämmityskustannusta verrataan järjestelmän hankintahintaan, helpolla laskutoimituksella selviää, mikä olisi järkevin vaihtoehto kyseiseen kohteeseen.

Aurinkosähkö on trendien ykkönen

Siniranta kertoo aurinkosähköjärjestelmien ja aurinkopaneelien suosion kasvaneen vuosi vuodelta.

− Nyt eletään kysynnän kuuminta aikaa. Sähkön hinnan nousu on vauhdittanut kysyntää poskettoman paljon ja tulevaisuus näyttää todella kovia kasvulukuja.

Nykypäivänä päälämmitysjärjestelmät osaavat myös hyödyntää älykkäästi aurinkosähköstä saatavaa energiaa. Laitteet tajuavat ladata varaajansa kuumaksi silloin kun katolta on aurinkosähköä saatavilla. Näin vielä illalla voidaan nauttia auringon taloudellisesti lämmittämästä vedestä.

Scanofficen asiantuntijat ovat mukana Asta-messuilla osastolla A 640, jossa pääsee vertailemaan eri lämmitysratkaisuja ja katsomaan laitteita livenä paikan päällä messuilla.