Asta-messut

Mielenrauhaa kodin hälytysjärjestelmillä

Uutinen  16.01.2019

Oletko turvassa kotonasi? Yksi Asta Rakentaja -messuteema on tänä vuonna kodin turvallisuus. Messuilla voi tutustua erilaisiin valvontajärjestelmiin, paloturvallisuuteen ja hankkia ajantasaista tietoa maailman tärkeimmän paikan turvaamiseksi. Turvallisuustietämyksensä voi testata Pirkanmaan Pelastuslaitoksen pakohuonepelissä, joka sopii myös perheen pienimmille.

Oman kodin turvallisuutta jokainen voi parantaa esimerkiksi alkusammutusvälineillä, erilaisilla hälytysjärjestelmillä ja kodinvalvonnalla, kosteusilmaisimilla, turvapainikkeella tai älylukoilla. Vahinkojen ennaltaehkäisy on paras tapa pienentää taloudellisten vahinkojen ja henkilövahinkojen riskiä sekä mielipahaa.

– Hälytysjärjestelmä ei ainoastaan suojaa murroilta, vaan se valvoo kotia myös tulipalojen ja vesivahinkojen varalta. Vahingon tapahduttua kotivakuutus auttaa taloudellisesti, mutta omaisuudella on tavallisesti rahallisen arvon lisäksi paljon tunnearvoa. Jos koti esimerkiksi palaa tulipalossa, vakuutusrahat eivät korvaa talon mukana palaneita rakkaita muistoja, toteaa turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo Verisurelta.

Hälytysjärjestelmissä on myös arkea helpottavia ominaisuuksia.

– Älypistorasioiden avulla on mahdollista ajastaa valoja ja sähkölaitteita päälle ja pois haluttuina aikoina –vaikkapa loman ajaksi – ja ohjata älypistorasioihin kytkettyjä sähkölaitteita etänä. Esimerkiksi loman aikaan koti saadaan näyttämään asutulta, kun valot ovat välillä päällä. Älypistorasiaan kytketyn kahvinkeittimen kohdalla taas ei tarvitse hätääntyä siitä, unohtuiko keitin päälle kotoa lähtiessä, sillä asian voi helposti tarkistaa mobiilisovelluksesta ja tarvittaessa napsauttaa virrat pois, Heinimo jatkaa.

Voidaanko kotia tarkkailla hälytyskeskuksessa?

Monia voi mietityttää kamerallisten hälytysjärjestelmien yksityisyydensuoja. Entä jos joku hälytyskeskuksessa tarkkaileekin kotia? Heinimon mukaan esimerkiksi Verisuren henkilökunta ei voi aktivoida kameraa hälytyskeskuksesta käsin eli he voivat tarkkailla asunnon tapahtumia ainoastaan hälytyksen sattuessa.

– On tarkkaan valvottua, kuka Verisuren palveluksessa voi katsoa hälytystilanteissa otettuja kuvia ja kuinka kauan kuvia säilytetään varmuustallenteella. Jokaisesta katselukerrasta jää merkintä Verisuren valvontaohjelmistoon, Heinimo avaa.

Heinimon mukaan Verisuren asiakas voi halutessaan itse ottaa valokuvia hälytysjärjestelmän kameralla, mutta vain silloin, kun hälytys on kytkettynä päälle eli kun ketään ihmisiä ei ole kotona. Nämä kuvat eivät koskaan mene hälytyskeskukseen vaan ainoastaan asukkaalle itselleen. Ominaisuuden ansiosta asukas voi esimerkiksi tarkkailla lemmikkien toimintaa asunnossa.

Lauantaina 2.2. messuilla on esittelyssä ABB-free@home-kodinohjausta ja sunnuntaina Sector Alarmin asiantuntijat kertovat, miten jokainen voi parantaa kodin turvallisuutta. Turvallisuustuotteita ja -palveluita tarjoavia näytteilleasettajia messuilla ovat Verisuren, ABB:n ja Sector Alarmin lisäksi muun muassa Access Home Electronics Oy ja Xortec Oy.