Asta-messut

Miten lisääntynyt etätyö on muokannut kotitoimistoa?

Uutinen  01.09.2021

Etätyöskentelyn suosio kasvoi tasaisesti jo ennen pandemia-aikaa ja monella taholla oli jo käytössä tai kokeiluasteella mahdollisuus tehdä töitä vähintään yhtenä päivänä viikossa etänä. Koronaepidemian saavuttua iso osa niistä tahoista, joiden toiminta ei ole fyysiseen paikkaan sidottu, siirtyi ryminällä suoraan jatkuvaan etätyöskentelyyn. Työnantajan kautta työntekijät saavat varsinaiset työvälineet, mikä monella toimisto- ja tietotyötä tekevällä tarkoittaa tietokonetta ja puhelinta, mutta miten on kotikonttorin työpisteen laita?

Työnantajat ovat vuosien mittaan panostaneet työpisteiden ergonomiaan ja monesta konttorista löytyykin muun muassa sähköpöytiä, seisoma-alustoja ja yksilöllisesti säädettyjä työtuoleja. Työn siirryttyä koteihin, on suurimman osan ollut hankittava oman kotitoimistonsa muu tarpeisto itse. Kuulopuheiden mukaan myös keittiönpöytä on tänä poikkeusaikana ollut varsin suosittu työpiste, mutta pidemmän päälle tällainen ratkaisu käy todennäköisesti selän ja niskan päälle.

Millaisia asioita sitten on otettava huomioon kotitoimiston tarpeistoa ja olosuhteita valitessa? Mitkä asiat tekevät työnteosta mukavaa ja ergonomisesti kestävää? Kysyimme Elfa Finlandilta ja Humantool Oy:ltä, miten lisääntynyt etätyö on heidän kokemuksensa mukaan muokannut kotitoimistoja.


Elfa Finland - kotitoimisto

Elfa Finland:

Nyt kun työskentely kotona on nyt lisääntynyt vallitsevan tilanteen takia, aluksi moni rakensi väliaikaisen työpisteen olohuoneen nurkkaan tai keittiön pöydälle. Tilanteen jatkuminen vaikutti siihen, että myöskin työpisteeseen haluttiin panostaa enemmän, varsinkin sen ergonomiaan ja toimivuuteen. Hyvä työpiste rakentuu sopivalla korkeudella olevalla työtasolla, laskutilaa on hyvä olla sivuilla sekä säilytystilaa kansioille, kynille, saksille ja muille toimistotarvikkeille, työpiste on helppo pitää siistinä ja järjestyksessä kun kaikille tavaroille on oma paikka.

Työpisteen voi rakentaa juuri sopivan kokoisena itselle toimivana kokonaisuutena, joko kantokiskolla seinään kiinnitettynä, sitä on helppo muokata ja lattiapinta jää vapaaksi. Toinen vaihtoehto on tehdä työpiste omilla jaloilla seisovaksi ja sen voi toteuttaa joko yksi- tai kaksipuoleisena. Kaksipuolisena se mahdollistaa kahden henkilön työskentelyn omilla työpisteillään. Omilla jaloillaan oleva on myös helppo purkaa ja siirtää toiseen paikkaan. Molempiin ratkaisuihin on saatavana juuri oikean kokoiset hyllyt, korit, säilytystaulut, kynätelineet sekä koukut kaikkeen työpisteessä tarvittavaan säilytykseen.

Hyvin suunniteltu työpiste mahdollistaa sen, että etätyöskentely sujuu helposti ja mutkattomasti myös kotona.

Sari Ajanki, Area Sales Manager, Elfa Finland

Elfa on vuonna 1948 perustettu räätälöityjen säilytysjärjestelmien valmistaja ja toimittaja, joka tarjoaa uusia ratkaisuja erilaisiin säilytystarpeisiin niin kotona, autotallissa kuin varastossa – sekä työpaikoilla. Asta-messuilta löydät Elfa Finlandin osastolta A 611. www.elfa.com


Humantool-satula

Humantool Oy:

Heti koronan ilmaannuttua ja etätöiden alettua havaittiin suuret puutteet kotien työskentelyergonomiassa. Tänä päivänä yleisin työpiste tuntuu olevan keittiö. Siellä ongelmana erityisesti tuolin huono istumaergonomia ja yleensä liian korkea pöytä. Levymäinen keittiön tuoli ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen istumiseen, sillä se kääntää lantion ja alaselän takakenoiseen asentoon, minkä myötä yläselkä, hartiat ja niskan seutu kääntyvät huonoon kumaraan asentoon. Hyvin epäterveellisenä koetaan myös jalkojen verenkiertohäiriöt, mitä kyseinen istuin aiheuttaa, kun tuolin reuna painaa reisiä. Tavallista korkeampi ruokailuun tarkoitettu keittiön pöytä aiheuttaa myös hartiaseudulle jännitystiloja.

Tilanteen voi hyvinkin helposti korjata esimerkiksi kevyen, kannettavan Humantool satulatuolin avulla. Sen myynti on merkittävästi lisääntynyt juuri etätöiden kautta. Humantoolin voi laittaa jokaisen vanhan tuolin päälle. Sen avulla saadaan ratsastustyyppinen asento, jossa lantio ja alaselkä ovat nk. neutraalissa asennossa. Tämä asento tekee sen, että yläselkä ja niska suoristuvat automaattisesti. Selkärangan nikamat asettuvat päällekkäin eikä rasitusta synny. Lantion kääntäminen on helppoa, sillä satulan pohja on pallomainen, joka mahdollistaa helpon liikkumisen ja tasapainoilun. Pallo on vanhimpia selänhoito- ja kuntoutusvälineitä. Tasapainoilu aktivoi syvät rankaa tukevat lihakset aina lantionpohjasta alkaen. Tämän pienten lihasten aktivoinnin kautta juuri nämä lihakset vahvistuvat, mikä myös osaltaan auttaa jo syntyneissä huonosta istumisesta johtuvissa selkäongelmissa. Satulan päällä jaksaa istua pitkään ja osa käyttää sitä aina istuessaan ja osa taas vain lyhyitä jaksoja.

Osa kotona työskentelevistä on pyrkinyt kehittämään ratkaisuja tehden töitä seisten. Tällöin silityslauta tai keittiön taso ovat tulleet avuksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kovalla alustalla seisominen on raskasta ja siihen on kehitetty juuri kimmoisa, nukkamainen Humantool seisontamatto.

Sirpa Löyttyniemi, Humantool Oy

Humantool valmistaa ja kehittää suomalaisia ergonomiatuotteita yli 30 vuoden kokemuksella. Kaikki Humantool-tuotteet ovat kotimaisia. Asta-messuilta löydät Humantool Oy:n osastolta A 1158. www.humantool.fi