Asta-messut

Säädä ja säästä kotona: Nostavatko nämä laitteet sähkönkulutustasi?

Uutinen  23.01.2018

Sähkönkulutuksen tarkkailu kannattaa. Lähes jokainen kotitalous voi säästää sähkönkulutuksessa jopa 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Arjen pieniä tekoja ovat muun muassa lamppujen vaihtaminen ledeihin, huonekohtaisten lämpötilojen säätäminen ja pyykkääminen energiatehokkailla laitteilla. Vastuullinen kuluttaja ostaa kotiin uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä ja lämpöä.

Nämä laitteet saattavat nostaa sähkönkulutustasi:

  • Lattialämmitys (varaava tai mukavuuslämmitys esimerkiksi märkätiloissa
  • Vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit
  • Halogeeni- ja hehkulamput
  • Vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet ja viihde-elektroniikka
  • Sähkökiuas

Lue lisää arjen keinoja keventää kulutusta.

Säätölaitteiden uusinta, taloautomaatio

Uusimalla sähkölämmittimet termostaatteineen ja ottamalla käyttöön automaattiset poissaolopudotukset saadaan sähkölämmitystalon vuotuinen kokonaiskulutus tippumaan yleensä noin 20-30% pienten investointien avulla. Samalla saadaan tarkempi lämmityksen ohjaus ja parempi lämmityksen toimintavarmuus. Lämmittimien pudotukset voidaan toteuttaa etäohjattavilla tai ajastettavilla termostaateilla. Riittävän laajalla taloautomaatiolla voidaan ohjata lämmityksen lisäksi ilmanvaihtoa, jolla saavutetaan lisää energiansäästöä.

Lue lisää sähkölämmityksen tehostamiskeinoista.

Pohjoismainen Sähkön päivä 23.1.

Pohjoismaista Sähkön päivää vietetään 23.1. Sähkön päivä muistuttaa, kuinka suuri merkitys sähköllä on hyvinvointiimme. Päivän kunniaksi alan yritykset ja järjestöt järjestävät tapahtumia ympäri maan.

Tulevaisuudessa älykäs sähköverkko mahdollistaa energian tehokkaamman käytön ja entistä hajautetumman sähköntuotannon. Kuluttaja voi tuottaa itse sähkönsä ja vaikuttaa entistä paremmin omaan sähkön kulutukseensa. Sähköistyksellä ja älykkäillä kodinkoneilla voidaan lisätä turvallisuutta, säästää energiaa ja helpottavaa ikääntyvien arkiaskareita.

Järkevässä energiankäytössä riittää vielä opittavaa. Kuluttajat kaipaavat puolueetonta neuvontaa arkisessa energiansäästössä, uusien sähkön kulutusta ohjaavien järjestelmien ja palvelujen hyödyntämisessä sekä esimerkiksi aurinkosähkön ja muun pientuotannon käyttöönotossa.