Asta-messut

Asta Rakentaja: Nollahukka-elämäntavassa vuoden jätteet mahtuvat lasipurkkiin

Tiedote  22.01.2019

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 1.–3.2. järjestettävien Asta Rakentaja -messujen teemoina ovat tänä vuonna remontointi, keittiöt ja kodin turvallisuus. Vetonauloina ovat elämyksellinen pakohuonepeli sekä tee-se-itse-alue, jossa remppakuvioihin voi tutustua omin käsin. Perjantaina järjestetään oman talon rakentamisesta ja peruskorjauksesta haaveileville maksuttomat Rakentaja- ja Remonttikoulut. Lauantaina rokkitähti Sipe Santapukki kertoo ekologisesta talohankkeestaan ja nollahukka-aatetta avaa Otso Sillanaukee, jonka vuoden jätteet mahtuvat puolen litran lasipurkkiin. Sunnuntaina nuijitaan hyväntekeväisyyshuutokauppa. Messuilla on tänä vuonna noin 280 näytteilleasettajaa, viime helmikuussa messuilla oli 12 046 kävijää.

Nollahukka-elämäntavan nimeen vannovalla Otso Sillanaukeella on toimivia vinkkejä jokaiselle, joka haluaa pohtia omaa kulutuskäyttäytymistään. Sillanaukee pitää puheenvuoron Asta Rakentaja -messuilla 2.2.

– Kannattaa joskus tyhjentää ja käydä läpi oma sekajätepussi ennen sen viemistä roskakatokseen. Kohtaamalla omat jätteet ja omien kulutustottumustensa jäljet voi paremmin ymmärtää, mitä jätettä omassa elämässään eniten aiheuttaa ja aloittaa juuri sen jätteen karsimisessa tai korvaamisessa jollain pakkauksettomalla vaihtoehdolla, Sillanaukee vinkkaa.

Kestävä elämäntyyli ei Sillanaukeelle ole vain roskien vähentämistä, vaan kaiken hukan minimoimista. Huomiota voi kiinnittää esimerkiksi kodin lämpötilaan ja ruokahävikkiin. Myös taloyhtiöt voivat vaikuttaa asukkaidensa kierrätyshalukkuuteen.
Lue uutinen: Vuoden jätteet lasipurkissa – kestävä elämäntyyli on kaiken hukan minimoimista

Lauantaina 2.2. messujen juontaja Oskari Palomäki haastattelee Apulanta-yhtyeestä tuttua Sipe Santapukkia tämän talohankkeesta, joka on tribuutti sekä suomalaiselle luonnolle että orgaaniselle arkkitehtuurille. Sunnuntaisen hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotto ohjataan mielenterveystyöhön.

Pakohuonepelissä testissä paloturvallisuustaidot ­– taidot haltuun ja remonttihaaveista totta

Pirkanmaan pelastuslaitoksen kokemuksellisessa pakohuonepelissä keskitytään paloturvallisuuteen. Tästä pakohuoneesta ei kuitenkaan paeta, vaan yhdessä toimimalla ja havainnoimalla tehdään kaikille turvallinen olo. Tarkoitus on avata silmät myös oman kodin mahdollisille riskitekijöille.

– Voimme itse tehdä pienillä arkisilla toimilla kodistamme turvallisen, mutta yhtä lailla voimme helposti huolimattomuuden ja välinpitämättömyyden avulla tuottaa itsellemme riskejä, vinkkaa pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Suomalaisten into remontoida omin käsin on laantunut, nyt hyödynnetään enemmän ammattilaisia. Messuillaomia nikkarointitaitojaan voi kuitenkin kohentaa laajan remontointisisällön avulla. Hands on by K-Rauta Lahdesjärvi -pisteellä voi suunnitella mood boardin ja tutustua laatta- ja tapettiuutuuksiin, testissä on myös ammattimaisia sähkötyökaluja ja pesureita. Lauantaina järjestetään PRKK:n hyödylliset Rakentaja- ja Remonttikoulut, jotka on suunnattu oman talon rakentamista tai peruskorjausta suunnitteleville.
Uutinen: Kodin paloturvallisuuden top 3: huolehdi ainakin näistä
Uutinen: Vuodenaikojen vaihtelu näkyy rautakaupassa

Ohjelma: www.asta.fi (Kävijälle)
Näytteilleasettajat: www.asta.fi (Kävijälle)

Median ennakkoakkreditoituminen 29.1.2019 asti: www.asta.fi (Medialle)

Lue 22.1.2019 julkaistu tiedote ePressissä.